Uyurken Nasıl Kalori Yakılır?

Uyurken Nasıl Kalori Yakılır

Yoğun bir egzersizin ardından vücutta oksijen açlığı denen bir durum oluşur. Daha sonra vücut, homeostasis (iç denge) hâline geri dönebilmek için enerji harcar. Bu, vücudumuzun dengeli hâline geri dönebilmesi için daha çok kalori harcamasını gerektirir. Bu sürece EPOC (“Excess Post-exercise Oxygen Consumption” Türkçesi: “Egzersiz Sonrası Artan Oksijen Tüketimi”) adı verilir.
EPOC, hem aerobik hem de anaerobik (aerobik olmayan) egzersizlerden sonra meydana gelebilir. Fakat anaerobik çalışmalar daha zorlayıcı olduklarından aerobik çalışmalara kıyasla daha yüksek EPOC’a sebep olurlar. Daha özele inersek, yakın zamandaki bazı araştırmalar yoğun (yüksek şiddetli) interval (aralıklı) antrenmanları ve ağır direnç antrenmanlarının aerobik antrenmanlara göre daha yüksek EPOC’a sebep olduğunu göstermiştir. En yüksek EPOC ise; aralıklı yoğun ağırlık antrenman (high intensity interval training)larından sonra gözlenmiştir. Sebebi, bu antrenmanın vücudun iç dengesinde daha çok tahribe yol açması ve buna bağlı olarak vücudun antrenman öncesindeki dengeli hâline dönebilmesi için daha çok enerjiye ve zamana ihtiyaç duyması olabilir.
Yoğun interval ve ağırlık kaldırma antrenmanlarıyla vücudunuzu ne kadar “hırpalarsanız”, antrenman sonunda o kadar kalori harcarsınız. Vücudunuz, dengeli halinden uzaklaştıkça eski hâline dönebilmek için fazladan kalori harcayacaktır.

EPOC’u gerçekleştiren bazı fizyolojik işlemler şöyle sıralanabilir

 1. Bazı enerji kaynaklarının yenilenmesi. Şunları içerir: - ATP-CP’nin yeniden fosforilasyonu (ATP vücudun temel enerji kaynağıdır) – Laktik asidin kaybolması. Yoğun çalışmalardan sonra üretilen laktik asit pirüvata dönüştürülür ve böylece Krebs döngüsüne iletilerek ilerde tekrar enerji üretimi için kullanılabilir. – Glikojenin çizgili kaslarda ikmali.
2. Kanın ve hormonların tekrar oksijenlenmesi ve yenilenmesi.
3. Oksijen akışının ve kalp atış hızının normale dönmesi.
4. Vücut ısısının normale dönmesi.
Tüm bu işlemler enerji gerektirir ki bu da daha fazla kalori yakılması anlamına gelir. Bu yüzden EPOC ve kilo verme/kilo dengeleme uygulamaları arasında bir ilişki kurulmuştur. Bazı araştırmalarda, yoğun egzersizlerden sonra 48 saat boyunca kalori yaktığımız belirtiliyor. Yakın tarihli bazı araştırmalar yine yoğun egzersizlerin süresi ve EPOC arasında bir doğru orantı olduğunu gösteriyor. Yoğun egzersizlerin süresi ne kadar uzun olursa EPOC’un etkisi de o kadar büyük olur. Elbette yoğunluk göreceli bir kavram fakat belli bir zaman içinde ne kadar çok “çalışma” yapılırsa yoğunluk o kadar artar. Bu yüzden çalışma kapasitenizi arttırmak için yaptığınız antrenmanlar EPOC gibi faydalı bir etkiye sebep olacaktır. Zorlu bir antrenmandan sonra vücudunuzun hâlâ enerji harcadığını bilerek dinlenebilirsiniz artık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder